Het jippie-een-blogje blog

Een verzameling willekeurige gedachten, opmerkingen, foto's, links en noem maar op. Samenhang, daar doen we niet aan.

zaterdag, augustus 06, 2005

Concerten

Eén van m'n favoriete bezigheden, is toch wel het bezoeken van een goed concert. Helaas blijken de zomermaanden tot nu toe nog niet echt een goede bron van veel moois in de vele leuke zaaltjes die ons land telt.

Gelukkig komt daar na de vakantie weer verandering in. In oktober komt eerst de singer/songwriter Tom mcRae weer naar Nederland. Hij zal op 4 verschillende locaties te zien zijn:

Mo Oct 24 Rotterdam-Nighttown
Tu Oct 25 Amsterdam-Melkweg
We Oct 26 Utrecht-TivoliTh
Oct 27 Groningen-Oosterpoort

Ikzelf heb kaartjes voor Tivoli, de 26e. In datzelfde Tivoli staat niet lang daarna (13 November) een grote Ierse band. Nee, ik heb het niet over U2, maar over 'The Frames'. In eigen land zijn ze zoals gezegd dus best groot (ze lanceerden hun nieuwste album voor een uitverkochte zaal met ruim 17.000 man), maar in de rest van Europa blijven ze in relatief kleine zaaltjes spelen. Erg? Neehoor, kleine zaaltjes zijn juist leuk.

Om het trio aankomende concerten af te maken, speelt de ijslandse band Sigur Rós op 7 November in de 013 in Tilburg. Ken je Sigur Rós niet? Dat is een probleem dat meer mensen zullen hebben. De muziek van Sigur is van dit trio artiesten waarschijnlijk het minst toegankelijk.

Sigur Rós maakt namelijk niet echt 'liedjes' in de traditionele zin van het woord. Rustig ontvouwende geluidslandschappen voeren de boventoon terwijl de absurd hoge stem van de zanger (!) de liedjes hun kille maar toch emotioneel overweldigende lading meegeeft. Je moet er van houden, maar doe je dat, dan is Sigur Rós een overweldigende luisterervaring.

Gewoon eens proberen, dus. Ze hebben net een nieuw album uit, 'Takk' (wat vrij vertaald tot 'bedankt') en hun vorige twee albums '( )' en 'Agaetis Byrjun' moet je ook nog wel bij je plaatselijke Plato kunnen vinden.

Overigens zijn ook de albums van Tom ( 'All Maps Welcome' is de nieuwste) en The Frames (met 'Burn the Maps' als nieuwste) natuurlijk heel erg de moeite waard.

Veel kijk & luisterplezier!