Het jippie-een-blogje blog

Een verzameling willekeurige gedachten, opmerkingen, foto's, links en noem maar op. Samenhang, daar doen we niet aan.

zondag, augustus 07, 2005

Boekenmarkt

Vandaag was het weer zover. De Deventer Boekenmarkt (grootste boekenmarkt van Europa) stond weer voor de deur. Nadat ik vorig jaar voor het eerst een tripje naar Deventer gewaagd had (en met 40 boeken thuiskwam), besloten we dit jaar wederom met een groepje af te reizen.

Wat houdt zo'n dagje boekenmarkt nou precies in? Nou, in ons geval, in eerste instantie héél vroeg opstaan. 5:30 stond ik naast m'n bed, 6:31 hadden we de trein op Leiden Centraal en rond 9:30 kwamen we aan in Deventer. Waarom zo vroeg? Nou, de boekenmarkt is dan 'officieel' nog niet open, maar alle standhouders zijn 'stiekem' al aan het verkopen. Daarnaast is het nog lekker rustig én zijn de beste koopjes nog aanwezig. Daar moet je dan maar wat nachtrust voor willen inleveren ;)
Verder bestaat zo'n dag vooral uit eindeloos slenteren langs kraampjes met veel, héél veel, boeken. Van afgeragde pockets waarbij de tekst op de rug niet eens meer te lezen is, tot 1e drukken van honderden euro's, en van nederlandse literatuur, tot specialistische boeken over insecten en vogels: je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te vinden op de boekenmarkt.

Had ik vorig jaar nog een strategie (ik wilde m'n collectie boeken van Tonke Dragt compleet krijgen) en een bijbehorende van te voren uitgestippelde route, dit jaar was het meer een ongecoördineerde zoektocht langs zo veel mogelijk kraampjes. Het resultaat was vooral chaotischer en minder succesvol (dit jaar hebben we 'maar' 2/3-de van de kraampjes gezien, vorig jaar nog allemaal), maar in elk geval wél verrassend. En omdat ik geen idee had waar ik naar ging kijken, ben ik ook met een wat meer gevarieerde vangst thuisgekomen.

19 boeken in totaal, waarvoor ik gek genoeg meer kwijt was dan de 40 van vorig jaar. Maar als je bedenkt dat vele van die 19 boeken hardcovers zijn én nog in uitstekende staat (de afgeragde pockets heb ik grotendeels lekker laten liggen), dan valt het eigenlijk nog best mee.

Na een hele dag lopen en kijken met 2 pauzes en een flinke lading regen op het hoofd (grappig, trouwens, 100.000+ mensen die aan het schuilen zijn onder zijltjes bij kraampjes ;)), was het tegen zessen tijd voor een maaltijd in Deventer (lekker restaurant gevonden, heel goed te doen) en was ik uiteindelijk tegen 22:00 weer in Leiden. Een lekker vol dagje dus.

Oh, en wat het resultaat van zo'n dagje boekenmarkten nou was (behalve pijn in de voeten en een ernstig slaapgebrek)? Nouja, boeken natuurlijk.
Hier dus nog even de opsomming van de 'vangst' van dit jaar:

Anne Frank - Het Achterhuis (kleine hardcover)
Piet Paaltjens - Snikken en grimlachjes (kleine hardcover)
Tonke Dragt - De Blauwe Boekanier (hardcover)
Marga Minco - Het Bittere Kruid (paperback)
Marga Minco - De Andere Kant (paperback)
Marga Minco - Een Leeg Huis (paperback)
Marga Minco - De Val (hardcover)
Marga Minco - Nagelaten Dagen (hardcover)
Dante Alighieri - De Goddelijke komedie (ontzettend mooie gebonden uitgave)
J.R.R. Tolkien - The Hobbit (mooie ouderwetse hardcover)
Robert Heinlein - Starship Troopers (paperback)
The Poetical Works of John Milton (paradise Lost, woo \o/, hardcover)
Herman Finkers - Het Meisje met de Eierstokjes (paperback)
Herman Finkers - Ich Bin Ein Almeloër (paperback)
Donna Tartt - The Sectret History (hardcover)
Umberto Eco - De Naam van de Roos (grote paperback)
Umberto Eco - Eiland van de Vorige Dag (grote paperback)
Carl Sagan - The Demon-Haunted World (grote paperback)


Al met al een heel aardige buit, dus. Ik kan weer even vooruit :)